Vakantiewoning steeds meer in trek als investering

Of het nu gaat om een appartement in Benidorm, een chalet in Oostenrijk of een vakantievilla op Bonaire. De vraag naar vakantiewoningen als investering of als belegging neemt toe. De rendementen zijn aanzienlijk hoger dan een spaarrekening. De vakantiebeurzen trekken veel bezoekers en deze geven structureel aan te zoeken naar een tweede woning als investering. De meeste bezoekers geven concreet aan dat ze hun zuurverdiende spaarcenten verstandig willen wegzetten en geen heil meer zien in de bank. Andere manieren van beleggen zijn in het huidige economische klimaat niet erg aantrekkelijk. De beurzen vliegen alle kanten op en de goudprijs heeft ook geen vaste waarde meer.

Het positieve van een crisis is dat de prijs van een vakantiehuisje een stuk aantrekkelijker is geworden. Potentiele kopers richten hun peilen eerst op hun favoriete vakantiebestemming en vervolgens gaan ze verder uitdiepen aan welke voorwaarden een vakantiewoning precies aan moet voldoen. Van oudsher populaire landen voor een vakantiewoning zijn: Spanje, Frankrijk en Italie. Landen welke aan populariteit winnen zijn Portugal, Turkijke en een exotische bestemming zoals de Antillen. Dichterbij huis kun je uitstekend slagen in de Ardennen of aan de Nederlandse kust.

Holiday homes overlooking the beach at Anderby Creek, Lincolnshire

Uiteraard gebruiken de meeste mensen hun vakantiehuis als adres voor hun eigen vakanties. Echter de verhuurmarkt is de laatste jaren explosief gestegen. Steeds meer aanbieders van vakantiehuizen verschijnen op de markt. In de zomer kan dit heel lucratief zijn met rendementen van gemiddeld zo’n 6%. Er zijn zelfs investeerders die puur en alleen een extra huisje kopen om hem te verhuren.

Wat voor jouw situatie de beste optie is, is geen vast gegeven. Het kopen en/of verhuren van een vakantiehuisje is een serieuze aangelegenheid. De belastingdienst kijkt mee, het huisje moet onderhouden worden, etc. Laat je daarom goed informeren wanneer het investeren in een vakantiehuis je wel aanspreekt.

Laat een reactie achter