Op vakantie met vliegtuig zonder piloot.

Het klinkt nog erg vreemd, maar binnenkort zou het zomaar eens realiteit kunnen worden dat wanneer je naar je vakantiebestemming gaat met het vliegtuig deze niet meer wordt bestuurd door een piloot van vlees en bloed. Dit jaar nog gaat er een test van start in Engeland, waarbij een vliegtuig zonder piloot of ander personeel de lucht in gaat en een testvlucht gaat maken. Het uiteindelijke doel is dat ook gewone vakantie lijnvluchten zonder piloot gevlogen gaan worden.


De test gaat plaatsvinden met een Jetstream vliegtuig met twee motoren. Deze zal binnen enkele weken opstijgen vanuit Lancashire in Engeland. Hier zit namelijk het Warton Aerodrome. De bedoeling is dat het vliegtuig zonder personeel en passagiers naar Schotland vliegt. Vliegen zonder piloot lijkt nog allemaal een ver van mijn bed show en verre toekomst muziek, maar is dichterbij dan je zal verwachten. In Noord-Amerika worden op dit moment reeds dit soort vliegtuigen gefabriceerd en deze zullen hun commerciƫle opwachting maken over ongeveer 3 jaar.

In het begin zullen dit soort onbemande vluchten worden ingezet bij niet al te lange vluchten, zoals bij achtervolgingen en controles. Wanneer dit zijn vruchten afwerpt is het een kleine stap naar passagiersvliegtuigen. Wanneer je dan koers zet naar je vakantiehuisje in Spanje is de kans groot dat je niet meer hoeft te klappen voor de piloot, maar de computer welke het vliegtuig bestuurt.

Laat een reactie achter